Op cursus is...

Hoe verloopt een cursus bij Kei-Jong vzw?

Download hier ons kennismakingsboekje. Of bekijk hier ons kennismakingsfilmpje.

Ophalen

We komen je halen met een minibusje aan een opstapplaats. We rijden samen naar het cursushuis. Kei-Jong vzw heeft minibusjes van het merk Volkswagen in verschillende kleuren en 2 auto’s.

Kennismaking

Als we aankomen, laden we samen de minibusjes uit. Daarna beginnen we met de kennismaking. We vertellen wie we zijn en luisteren naar elkaar. Zo leren we de groep beter kennen.

Programma

Het programma van de cursus wordt samen besproken. Er hangen flaps op de muur met het overzicht van de dag(en). Zo weet je steeds wat we gaan doen.

Afspraken

We maken ook afspraken in de groep. Het verdelen van de taken hoort daar ook bij. Bijvoorbeeld: wie is de barman ’s avonds, de afwasverdeling,…

Cursushuis

We verkennen het cursushuis: het werklokaal, de wc’s,...We overnachten in het cursushuis, dus verdelen de kamers. Soms deel je de kamer met andere deelnemers, dit wordt samen overlegd. Mannen en vrouwen slapen apart. Indien mogelijk kunnen koppels samen slapen.Geef wel op voorhand een seintje.

koken & poetsen

Soms moeten we zelf koken en poetsen in het cursushuis. Zo kunnen we oefenen in zelfstandig zijn in het huishouden.

Vragen & noden

Daarna gaan we aan de slag! We werken samen met jou en de groep aan een toffe cursus. Aan het begin van de cursus peilen we naar jouw vragen en noden rond het cursusthema. Het programma wordt samengesteld op basis van die vragen. De cursus wordt op maat gemaakt van de groep.

Actief werken

Geen lessenaar, niet steeds stilzitten,… maar wél actief werken zoals: thema’s bespreken, oefeningen doen,actief werken, oplossingen zoeken, bezoeken brengen, interessante mensen uitnodigen, …

Kleine groep

We houden rekening met de grootte van de groep. Indien nodig werken we in kleinere groepjes.

Ontspanning

Natuurlijk zijn er ook pauzes waarin we samen iets drinken, muziek luisteren, sporten, eens goed lachen, gezelschapsspelletjes spelen, babbelen,... ’s Avonds houden we de bar open en sluiten we de dag gezellig af.

 

Hulp

Tijdens de cursus hebben we oog voor wie je bent. De begeleiders staan klaar om jou te helpen waar nodig. Bijvoorbeeld: helpen bij medicatie, eens goed praten, helpen schrijven,...

Je gedacht

We houden rekening met jouw gedacht. We vragen je wat je vindt van de cursus. Zo kunnen we de cursus bijsturen en verbeteren.

Papieren

Je krijgt steeds een kaft met papieren over wat we leerden op cursus. Deze kan je thuis nog eens lezen en gebruiken. Je krijgt na de cursus geen diploma of testen, maar een pluim voor jezelf!

Terugkeer

Na de cursus brengen we je terug met het busje naar de opstapplaats.

 

Op de cursus leer je heel wat bij. Thuis kan je de kaft gebruiken om verder te werken aan het thema. Samen met je begeleiding of familie kan je de cursus bespreken.